FaceBook

Visste du att…

> när två rättvikare träffas spelar minst tre av dem fiol, enligt ett gammalt talesätt.

>Rättvik och Siljan ligger i den fem mil vida krater som bildades vid ett av jordens största meteoritnedslag för 377 miljoner år sedan.

>Rättviks och Boda kyrkor enligt traditionen är helgade åt Olav den Helige, Olav II Haraldsson, som lär ha passerat här på väg mot det ödesdigra slaget vid Sticklastad. Olavsbilan ingår i både Rättviks och Boda sockenvapen.

>socknens äldsta timmerbyggnad är Blånnesladu från 1294, en ängslada i Övre Gärdsjö.

>Gustav Eriksson Vasa talar för första gången till allmogen på Rättviks kyrkvall 1520.

>två rättviks kvinnor belägger de två främsta platserna i Sveriges första skönhetstävling 1888.

>järnvägen nådde Rättvik 1890 och stationssamhället växte fram som Dalarnas första turistort. I början av 1900-talet omvandlades Sjurberg till en ”herrskapsturismens högborg” med dalaromantiska timmerpalats, snickarglädje och magnifika kronskorstenar.

 

IMG_1600>Rättviks långbrygga som sträcker ut sig i Siljan är 628 m lång och innehåller 2 638 plankor graverade med ägarnas namn, den sista förärad Povel Ramel.

 

 

 

 

 

 

> Rättviks vår- och höstmarknaden i dagarna tre med anor från 1902 är en av de största i landet med ca 1 500 stånd och 100 000 besökare. Alltid första hela helgen i maj och första hela helgen i oktober.

> den första internationellt kända filmen med Rättviksanknytning är Victor Sjöströms filmatisering av Selma Lagerlöfs Tösen från Stormyrtorpet, inspelad i Hedsåsen 1917. Ingmar Bergman spelade in viktiga scener i sin Oscarsbelönade Jungfrukällan vid Styggforsen 1959 och Nittsjö bystuga blev exteriör för Maria Bloms Masjävlar 2004.

> den norske vis- och revyartisten Ivar Medaas fick en hit 1965 med låten Rättviks-Per som slåss mot rödskinnen.

> Ego Boy, Sveriges mest berömda travhäst, ligger begravd i vinnarcirkeln på travbanan.

 

10866492673_6b36b26b42_c> sommarens Classic Car Week i vecka 31 är ett eldorado för motorentusiasten med cruising, rallyn, tävlingar, bedömningar och uppvisningar med fordon av alla slag.

 

 

 

 

 

> i Dalhalla, den magiska och storslagna utomhusarenan med 4 000 platser i ett gammalt kalkbrott, samsas opera, orkestrar, körer med populärmusikens giganter och praktfyrverkerier. Sommaren 2015 gästar bland andra Roxette och Julio Iglesias Dalhalla.

> i Furudals Bruk etablerade norska reservpolisveteraner 1994 ett Norsk Veteranmuseum med minnen från andra världskrigets dramatiska flyktinghistoria.

> Mörksuggan är Rättviks eget folktroväsen, en spolformig outgrundlighet som förekommer som genial apart svart, svansbalanserande souvenir och även i många andra sammanhang.

> nedför Rättviksbacken kan du vintertid åka slalom och sommartid åker ni hisnande sommarrodel nedför backen. Ett fantastiskt kittlande äventyr för både stora och små. Det finns dessutom två banor, så tävlingar förekommer!

Rodel4