1. Rättvik
  2. Sevärdheter
  3. Gärdeby Bystuga

Gärdeby Bystuga

Bystugan i Gärdebyn ligger vackert placerad med magnifik utsikt över Siljan. Bystugan har en grillplats och en bouleplan.

Bystugan är en samlingsplats för byns invånare och används flitigt. Gemensamma festligheter ordnas kring midsommar och jul.

När skolan i Gärdebyn lades ned ville många i byn bevara byggnaden och eftersom det inte fanns någon lokal för sammankomster och fester blev skolan bystuga.

Den gamla skolan var i behov av upprustning och ombyggnad för att fungera som samlingslokal. Nya golv och tak, nya innerväggar med bröstpanel, nytt kök, nya toaletter, nyinredd vind som fungerar som förråd. Utvändigt tilläggsisolerades och brädslogs stugan, ny brokvist i allmogestil och nytt tak. Dessutom gjordes en utbyggnad som också fungerar som scen.

Renoveringen utfördes helt med ideella krafter i byn. Totalt lades ned mer än 2300 timmar. Arbetet påbörjades 1989 och var klart i juni 1993. Pengar till allt material kom från medlemsavgifter, intäkter från egna arrangemang, statsbidrag, sponsring, enskilda gåvor och insamlade pengar.

Bystugeföreningen bildades 1987.

Läs mer om Bystugan i Gärdebyn

Hitta till Gärdebyn Bystuga

 

Updated on 29 september, 2022

Var informationen den du letade efter?

Du kanske också är intresserad av

TIPSA OSS!
Rättvik har många fantastiska platser att besöka och aktiviteter att göra. Vi tar gärna emot tips och idéer på platser som kan vara med i vår guide till besökaren.
Till vår tipsa-oss-sida