1. Rättvik
  2. Mat & Dryck
  3. Karlsviks Herrgård

Karlsviks Herrgård

Karlsviks Herrgård byggdes av Catharina Fahlberg 1802. 1876 taxerades det för Karlsviks Hotell, Gästgiveri och skjutsstation. Den nya ångbåten Gustaf Wasa trafikerade också nu Siljan från 1876.

1890 nådde järnvägen Rättvik. Innan Turisthotellet var byggt fick Karlsviks hotell ta emot tågresenärer som ätande gäster. Persontågen från Gävle och Falun körde inte genast fram till stationen, utan stannade utanför Karlsvik så att den som ville kunde stiga av och gå in och beställa mat. Sedan tåget väntat vid stationen, backade det tillbaka till Karlsvik för fortsatt resa och hämtade upp matgästerna.

Det finns en gästbok från Karlsviks hotell från 1878-1905. Det verkar har varit turismens guldålder i vårt land. Rättvik är på 1800-talet en av vårt lands större turistorter.

I gästbokens anteckningar hittar man på var och varannan sida känt folk.
Gästbokens anteckningar börjar den 29 juli 1878. Bland gästerna som är antecknade den 30 juli var professor Edw. Carlsson, Uppsala med fru och döttrar. Professor Carlsson var född på Furudals bruk i Ore socken, där hans far var chef. Edw. Carlsson var en framstående vetenskapsman, professor i anatomi vid Uppsala universitet.

Öppettider

Hitta till Karlsviks Herrgård

Updated on 29 september, 2022

Var informationen den du letade efter?

Du kanske också är intresserad av

TIPSA OSS!
Rättvik har många fantastiska platser att besöka och aktiviteter att göra. Vi tar gärna emot tips och idéer på platser som kan vara med i vår guide till besökaren.
Till vår tipsa-oss-sida